klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Ieper - IJzer/Midden vaart
Foto's
 
Foto's Einde en begin van Middenvaart
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Het kanaal loopt van Ieper naar Lo-Reninge waar het aansluit op de ijzer. De totale lengte is 15 km. Breedte circa 30 meter. Diepte gemiddeld 2.5 meter, met enkele ondiepere en diepere delen. Die 15 km zijn door 2 sluizen gesplitst in 3 delen. De Lage vaart, De midden vaart en de Hoge vaart. Deze verschillen zodanig van elkaar dat we ze apart behandelen.
***************************
Middenvaart. Start na het eerste sluis in boezinge en loopt tot aan het tweede sluis.
Lengte 7 km. De linkeroever is meestal natuurlijk, verstevigt met breuksteen waartussen planten groeien.Op sommige plaatsen is een betonnen damwand en deze wordt nog uitgebreid.  Er is een jaagpad langs het volledig traject, echter niet berijdbaar met de wagen. Het  water is verder goed bereikbaar en men kan overal zitten.
De rechteroever is natuurlijk maar over het grootste deel erg stijl en niet bereikbaar via wegen. Alleen op het einde kan men door een bosje aan het water geraken, hier is de oever niet stijl.
 
Vissoorten Visbestandsopname IBW oktober 2002  op 7 plaatsen verspreid over het volledig kanaal. Er werden in totaal 20 vissoorten gevangen, 7086 stuks met een totaal gewicht van 257 kg. Blankvoorn 3456 stuks - brasem 2133 - paling 521 - baars 310 - blei 222 - rietvoorn 61 - snoekbaars 92 - pos 146 - alver 3 giebel 52 - kroeskarper 3 - karper 5 - grondel 21 - winde 9 bittervoorn 12 - zeelt 12 - snoek 5 - graskarper 1 - stekelbaars 2.  Brasem en voorn zijn de dominante soorten in dit kanaal.
In de hoge en middenvaart lagen de vangsten iets lager maar kunnen nog steeds als goed beschouwd worden, terwijl op lage vaart tot aan de monding in de ijzer de vangst zeer hoog was.
Bepotingen middenvaart tussen 1996 en 2002: 90 stuks snoek (20-30 cm) en 2500 st snoekbroed.
Vergunning Vergunning Vlaams gewest.
Bijzonderheden Een zeldzame keer is er wat plezierscheepvaart.
Een stuk kanaal waar erg weinig gevist wordt.
 Stekken ***Een goede stek voor zowel snoek als karper is in het begin van de middenvaart, namelijk het stuk tussen Boezingebrug en het sluis en aan het sluis zelf.
een stuk van ongeveer 500 meter.
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.