klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Dender
Foto's

 
Plan

 
Gegevens De Dender stroomt door de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De Dender ontstaat in Aat door samenvloeiing van de Oostelijke Dender en de Westelijke of Kleine Dender en mondt in Dendermonde op de rechteroever in de Schelde uit
Het is een rustige rivier die evenwel op korte tijd kan veranderen in een snelstromend water. Het is een typische neerslagrivier. 
Lengte circa 80 km en 12 tot 50 meter breed. De bodem loopt schuin af tot  5 meter uit de oever waar de vaargeul begint.
Breedte 15 tot 50 meter.
De oevers zijn meestal natuurlijk, maar hier en daar verstevigt. 
Het water heeft meestal een lichtbruine kleur.
Er zijn 14 stuwsluizen om de rivier bevaarbaar te houden. Er is vaak een onderstroming door wind en sluiswerking.
 
Vissoorten Ooit was de Dender een open riool, maar de voorbije tien jaar is de waterkwaliteit heel sterk verbeterd. Zelfs zodanig dat de Dender een van de meest visrijke rivieren is in Vlaanderen. De Dender is een paradijs voor karpers die er vaak 5 tot 10 kilogram zwaar worden, grotere zwemmen er ook rond. Ook ander witvis en snoeken gedijen hier goed, er werden er al gevangen die 1 meter lang waren
Het visbestand bestaat uit een 19-tal soorten, nl Paling, Brasem, Kolblei, Giebel, Karper, Riviergrondel, Blauwbandgrondel, Vetje, Winde, Bittervoorn, Blankvoorn, Rietvoorn, Zeelt, Snoek, driedoornige stekelbaars, tiendoornige stekelbaars, baars, snoekbaars en bot. De meest verspreide soorten zijn echter blankvoorn en baars. Tot voor kort stond de Dender dan ook bekend als een typisch “bliekwater”.
De laatste jaren zien we echter dat de brasem meer en meer dit water heeft veroverd waardoor de brasemvisserij steeds belangrijker wordt tijdens wedstrijden

Visbestandopname IBW maart 2005:
In totaal werden er 1580 stuks gevangen met een gewicht van 149kg verdeel over 18 soorten.
Baars 244, bittervoorn 29, blankvoorn 910, grondel 33, brasem 3, giebel 57, karper 15, kolblei 20, paling 158, rietvoorn 56, snoek 10, snoekbaars 9, vetje 7, winde 4, zeelt 1, zonnebaars 4.
Blankvoorn is nu de dominantste soort  gevolgd door baars.
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden Op de Dender vissen de vaste stok hengelaars meestal met bulklood.  Stroomafwaarts van Aalst ter hoogte van de Sint-Annabrug maakt men kans op mooie karpers, vissen van 5 tot 8 kilo worden hier regelmatig gevangen.
Voorts vind je mooie stekken voor witvissers en karpervissers in de buurt van de Fabelta fabriek te Ninove en in Pamel in de buurt van het standbeeld.

 
 Stekken Stroomafwaarts van Aalst ter hoogte van de Sint-Annabrug maakt men kans op mooie karpers, vissen van 5 tot 8 kilo worden hier regelmatig gevangen.
Voorts vind je mooie stekken voor witvissers en karpervissers in de buurt van de Fabelta fabriek te Ninove.
Pamel
bij
het standbeeld van "dikke van pamel" is er een vrij goede stek voor karpervissers.
 
Liedekerke
Tussen de nieuwe brug en de spoorwegbrug, tegenover de oefenvelden van FC Dender.
Ideale afstand tussen de 4 en 8 meter. De diepte is er tussen de 3 en 4.75m.
Voorn, kroeskarper, brasem en af en toe een winde.
Ideale dobbers tussen de 0.7 en 2gr. Na zware regenval zwaarder.
In het weekend zijn hier geregeld wedstrijden.
Aalst:
Ook in de winter is het op de Dender goed vissen al dien je dan wel de
“goede stekken” te kennen. Aalst centrum is er hier één van.

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.