klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Brugge - Damme - Sluis / Damse vaart
Foto's

 
Plan  
GrKlik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens De Damse vaart bestaat eigenlijk uit twee delen gesplitst door de sifon. Het tweede deel is het meest beviste.
Lengte 13.5 km. Diepte 3/4meter. Breedte 25/35meter.
Oevers meestal natuurlijk met een begroeiing van riet, lis en waterlelies, een van de weinige kanalen met een natuurlijke begroeiing. 
Vissoorten

Het visbestand is er erg gevarieerd. U kan er Blankvoorn, Rietvoorn, Brasem, Kolblei, Zeelt, Baars, Pos, Karper, Giebel, Winde, Snoek en Snoekbaars aan de haak krijgen.

Blankvoorn is de meest voorkomende soort, prachtige ruisvoorns van +1,5kg kan je er ook vangen.

Visbestandsopname juni 2006:
Op 5 plaatsen. waarvan 2 in het eerste deel en 3 in het tweede deel.  Eerste opmerkelijk punt is dat het deel Brugge-siffon het minst vis bevat. Het tweede deel was opmerkelijk beter.
In totaal werden 1469 stuks gevangen met een totaal van 81kg verdeelt over 10 soorten.
baars-243, bittervoorn-1, blankvoorn-785, brasem-1, kolblei-65, paling-227, pos-28, rietvoorn-58, snoek52, zeelt-9.
Blankvoorn is het meest gevangen gevolgd door baars en paling.
Roofvis als baars +20 cm en snoek is goed vertegenwoordigt. Snoekbaars werd niet meer gevangen bij deze opname, dit in tegenstelling tot de vorige in 2000.
De locaties in Hoeke en aan de Nederlandse grens gaven de beste resultaten.
Bepotingen:
Op de Damse vaart worden er regelmatig bepotingen uitgevoerd. Zo werden er in het najaar 2005 nog 200 kg blankvoorn uitgezet (2 en 3- jarige), 300 kg rietvoorn, 100 snoeken (lengteklasse 20-30 cm) en 150 kg zeelt (10-18 cm).

Vergunning Visverlof van de Vlaamse gemeenschap
Bijzonderheden

Het is een prachtig water voor de matchhengel of de vaste hengel , met een dobber van 6 gr  tot 10 gr, kan je in de meeste gevallen wel volstaan.

Het enige nadeel echter aan de Damse vaart, zijn de zeer lange ononderbroken rietkragen. Slechts waar witvissers of karpervissers een visplaats gecreŽerd hebben kom je plaatselijk aan het water. In bepaalde zones van de Damse vaart is er een smalle betonnen boord vůůr die rietkraag.

Karpervissers komen hier zeker aan hun trekken, het is niet meteen een gemakkelijk water maar er zwemmen wel vissen rond van +20kg.

Roofvishengelaars kunnen hier nog wel een snoekje vangen, in de wintermaanden zie je op de diepere stekken nog wel eens hengelaars op snoek en snoekbaars die met dood of levend aas vissen.
 

 Stekken Vroeger kwam ik hier geregeld snoeken met levend en kunstaas, zelden zonder succes, maar ik wist er ook menig mooie ruisvoorn te vangen boven de 1.5 kg. 
Deze vaart was ook het toneel voor het wereldkampioenschappen hengelen.
***Geen specifieke stekken, over de gehele lijn goed.
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.