<
 

                                                                

                          
                        klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Zuid Willemsvaart
Foto's

 
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens De Zuid-willemsvaart is een van de oudste kanalen van Belgie. Voltooid in 1826.
Het is 123 km lang en heeft een hoogteverschil van 40m. Het belgisch gedeelte koppelt het Albertkanaal aan het Kempisch kanaal en wordt in stukken gesneden door enkele sluizen.
De Zuid-Willemsvaart is op de meeste plaatsen circa 30 m breed. In Lozen waar de vaart een scherpe bocht maakt is dit 110 m. In Bree industriezone is dit 127m. 
De oevers zijn over het volledig traject verstevigt met beton. Over het algemeen is de talud tot het water niet hoog en steil.  Op het talud en verder op de oever komt veel begroeiing voor.  Waterplanten zijn er omzeggens niet, met uitzondering van de bocht vlak voor de sluis in Lozen.
Vissoorten Je treft er een 15-tal  soorten aan, de meest voorkomende vissoorten zijn baars, blankvoorn, brasem, karper, voorts winde, zeelt, snoekbaars, snoek, paling, ….
Visbestandopname IBW 2004:

Er werd op 10 locaties bemonsterd en in totaal werden er 1797 stuks gevangen met een gewicht van 64.39 kg  verdeelt over 15 soorten.
Paling 125 - baars 1281 - blankvoorn -284 - zonnebaars 45 - kolblei 21 - grondel 13 - pos 11 - rietvoorn 8 - snoek 2 - snoekbaars 2 - brasem 1 - vetje 1 - winde 1 - zeelt 1 - Am. dwergmeerval 1 -
De meest voorkomende soorten zijn baars en paling.
Het roofvisbestand is buiten de baarzen beperkt maar wel aanwezig.
De gemiddelde lengte van de paling bedraagt 49.5 cm. De grootste die gevangen werd was 83.3cm.
Algemeen kunnen we stellen dat toen het visbestand vrij eenzijdig was met vooral baars en paling
Visuitzettingen: Er worden regelmatig bepotingen uitgevoerd.
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden 1983: Vangst van de toen grootste schubkarper in BelgiŽ: gewicht 22.9 kg.
Voor die tijd een recordvis. Nu worden de vissen zodanig groot gekweekt dat het huidig record in BelgiŽ reeds boven de 37kg ligt, maar toen was dit nog niet het geval.
 Stekken Gekend voor een mooi bestand aan grote karper.
Verder wordt er veel gevist met de vaste stok, match- of feederhengel waar dan vooral voorn, brasem, winde en baars gevangen wordt.
De beste en rustigste stekken vind je in de zwaaikommen, voorts wordt er ook veel gehengeld in de buurt van bruggen en sluizen.
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.